Hello World! Hello MÁTRA!

Védetté nyilvánítása: 1985 Területe: 11 841 ha

A Mátra, mint az Északi-középhegység része, származása szerint Európa legnagyobb fiatal vulkáni övezetéhez tartozik. A Tarna és a Zagyva völgyétől körbefogva terül el és bár nem a legnagyobb kiterjedésű hegységünk, itt emelkedik hazánk két legmagasabb csúcsa az 1014 m-es Kékes és a 964 m magas Galyatető.

kekesteto.hu
forrás: sielo.hu

A még napjainkban is tartó utóvulkanikus hatások következményei az ásványvizes források és a gyógyvizes fürdők. A Mátra egyetlen, Ilona-völgyben lévő víz 8 m magasról zúdul a mélybe. Ennek vízmennyiségét befolyásolja az időjárás így előfordulhat egy-egy csapadékmentesebb időszakban, hogy a völgy rendkívüli szépségében gyönyörködni lehet, de a vízesés látványától megfoszt a szárazság.*Forrás: matrahegy.hu

Ilona-vízesés
Vörös-kő kilátó

Vörös-kő kilátó
A Vörös-kő kilátó Mátraszentlászlóhoz legközelebb eső gyönyörű panorámával szolgáló 2005-ben felújított kilátótorony. 781 m-es magas Vörös-kő hegyen található, amely megközelíthető Mátraszentlászló, Kossuth Lajos utca alsó részén található játszótérről a sárga sáv jelzésen vagy a Kossuth Lajos utca felső végéről induló sárga kereszt turistajelzésen. A nevét a közelben található vörös színezetű kőről kapta.

MÁTRASZENTLÁSZLÓ

Tengerszint feletti magassága: 750 – 840 m. Festői hangulatú, a Kút (Narád)-hegy oldalában fekszik Mátraszentlászló. Közigazgatásilag Mátraszentimréhez tartozó falucska, Magyarország legmagasabban fekvő települése, melynek eredeti neve Fiskalitáshuta volt. Ezt váltotta fel 1938-ban a Mátraszentlászló elnevezés.

Itt épült a három falu: Mátraszentimre, Mátraszentistván és Mátraszentlászló között a Kút-hegy oldalában a Sztepán-réten; A Szent István király templom, Három falu temploma.

termeszetjaro.hu

Az épületre mesebeli környezetben találunk rá az Országos Kéktúra útvonala mellett, a Mátraszentistváni Síparkkal szemközti réten. 1942-ben szentelték fel a Hevesy Sándor egri építészmérnök által tervezett templomocskát, ami napjainkra a Mátra egyik jelképévé vált. A főoltárkép Kátai Mihály egri festőművész alkotása. A festmény Szent István királyt ábrázolja, aki a templom védőszentje. 

Különlegesség, hogy a Felső-Mátra legöregebb templomépületének keletkezéséről nincs pontos forrás. Az egyik elképzelés szerint az egri érsekség úgy határozott, hogy Mátraszentimrének, Mátraszentistvánnak és Mátraszentlászlónak egy közös templomot épít. A három falu mindegyike azt szerette volna, hogy az ő településük legyen a helyszín. Végtelenbe nyúló, eredménytelen viták után az egri érsek megelégelte a helyzetet, és egy „salamoni ítéletet” hozott: azt a helyet jelölte ki az építkezésre, ami mindhárom falu központjától egyenlő távolságra volt; így került az épület a hegyoldalba. 

A templom látványában nemcsak a túrázók, de telente a sípark vendégei is gyönyörködhetnek. Búcsúja augusztus 20-án van a névadó Szent István király neve napján. Vasárnaponként 10:50-kor tartanak szentmisét.  * forrás: termeszetjaro.hu

Sípark Mátraszentlászló:

A Mátraszentistváni Sípark a Felső-Mátrában található az ország legmagasabban fekvő hegyi falvainak ölelésében, Galyatetőtől 6, Budapesttől pedig alig 100 km-re. A SÍPARK pályarendszere a Három falu templomával szemben a műút túloldalán található Sztepán-réti nagy parkolótól indul, s a Rubonya-hegy (821 m tszf.) északi-észak-nyugati oldalán halad lefelé a Mátraszentistván alatt csörgedező Hutahelyi-patak (676 m tszf.) völgyébe.

forrás: sipark.hu

Vélemény, hozzászólás?